“Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου” (Οδυσσέας Ελύτης)

Σε έναν κόσμο που μετασχηματίζεται με γρήγορη ταχύτητα από την ολοένα και αυξανόμενη επίδραση της ψηφιακής τεχνολογίας και των νέων σημειωτικών τρόπων, κρίνεται αναγκαίο να μας απασχολεί γενικότερα όλους, αλλά και ειδικότερα τους εκπαιδευτικούς, πώς αυτά τα νέα δεδομένα επηρεάζουν την επικοινωνία, προφορική και γραπτή.

Με αυτόν τον προβληματισμό, φιλόλογοι από τα γυμνάσια του δήμου Εορδαίας, συναντήθηκαν στο 5ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας, την Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2025. Εκπαιδευτικοί, με πολυετή διδακτική εμπειρία σε έφηβους μαθητές και μαθήτριες, συζήτησαν για τις αλλαγές που παρατηρούν σήμερα στην ανάγνωση-κατανόηση-παραγωγή προφορικού και γραπτού μαθητικού λόγου, στις επιπτώσεις της τεχνολογίας στην πρόσληψη της γνώσης και στην παραγωγή λόγου. Μοιράστηκαν τις αγωνίες τους, αλλά και κατέθεσαν προτάσεις για το πώς θα είναι πιο ενδιαφέρουσα και ελκυστική η γλωσσική διδασκαλία.

Τη συζήτηση συντόνισε η Αγνή Παπακώστα, σύμβουλος εκπαίδευσης φιλολόγων Π.Ε Κοζάνης, η οποία έθεσε ως βάση συζήτησης τις διαπιστώσεις του ΙΕΠ από τους διαγωνισμούς της ελληνικής Pisa και προχώρησε σε μια ενδιαφέρουσα διδακτική πρόταση με κέντρο την επεξεργασία του κειμένου, δηλαδή την κειμενοκεντρική προσέγγιση. Η συζήτηση χαρακτηρίστηκε πολύ ενδιαφέρουσα και ουσιαστική από τους-τις εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν και προτάθηκε να επαναληφθεί με διευρυμένη σύνθεση σχολείων, η οποία θα περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα γυμνάσια και λύκεια, αλλά και τα δημοτικά σχολεία του νομού Κοζάνης.