Στα πλαίσια του προγράμματος Erasmus+ το σχολείο μας υλοποίησε σχέδιο κινητικότητας με τον τίτλο «Διδάσκοντας στην τάξη του σήμερα». Περιελάμβανε παρακολούθηση προγράμματος επιμόρφωσης διάρκειας μιας εβδομάδας στη Βαρκελώνη της Ισπανίας με τη συμμετοχή τεσσάρων εκπαιδευτικών του σχολείου μας. Η κινητικότητα έλαβε χώρα από τις 13 έως τις 18 Μαρτίου 2023. Το σεμινάριο είχε τον τίτλο «Classroom Management Solutions for Teachers: New Methodologies, Effective Motivation, Cooperation and Evaluation Strategies» (διαχείριση της τάξης μέσα από νέες μεθόδους διδασκαλίας και στρατηγικές αξιολόγησης με τη χρήση ψηφιακών εργαλείων με στόχο την αποτελεσματική παροχή κινήτρων για τους μαθητές και τη συνεργατική μάθηση).


Στο πλαίσιο του επιμορφωτικού σεμιναρίου που παρακολουθήσαμε, εμπλουτίσαμε τις γνώσεις και καλλιεργήσαμε τις δεξιότητές μας με απώτερο σκοπό την παιδαγωγική μας βελτίωση και την επαγγελματική μας εξέλιξη. Συγκεκριμένα, αναπτύξαμε τις ψηφιακές μας δεξιότητες αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες στη διδασκαλία και τη μάθηση, μέσα από την εξοικείωσή μας με νέα ψηφιακά περιβάλλοντα όπως το wakelet. Δόθηκε επίσης έμφαση σε ομαδοσυνεργατικές δραστηριότητες οι οποίες κινητοποιούν τα παιδιά και δημιουργούν καλό συνεργατικό κλίμα το οποίο συντελεί στην αποτελεσματική διαχείριση της τάξης.
Επιπροσθέτως, ήρθαμε σε επαφή με συναδέλφους άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ανταλλάξαμε ιδέες, εμπειρίες και γνώσεις, γεγονός που συντέλεσε στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής διάστασης της διδασκαλίας και μάθησης. Επιπλέον, καλλιεργήσαμε την προώθηση των αξιών της συμπερίληψης και της ποικιλομορφίας, της ανεκτικότητας και της δημοκρατικής συμμετοχής όλων των παιδιών στο σχολείο που αξίζει να έχουμε όχι μόνο στο μέλλον αλλά και στο παρόν. Οι παραπάνω αξίες σίγουρα αποτελούν παρακαταθήκη για τους μαθητές και μελλοντικούς πολίτες στο πλαίσιο μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας.
Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε τη Βαρκελώνη, μια πανέμορφη πόλη με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά.
Ενδεικτικές είναι οι απαντήσεις των εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στο επιμορφωτικό σεμινάριο.
“Ήταν πολλαπλά τα οφέλη που αποκομίσαμε από αυτήν την επιμόρφωση. Ήρθαμε σε επαφή με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας με τρόπο βιωματικό. Συνεργαστήκαμε με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες και διαπιστώσαμε ότι έχουμε τις ίδιες ανησυχίες και τους ίδιους προβληματισμούς”.
(Πέπη Μηδικάνη, καθηγήτρια αγγλικής φιλολογίας)
“Τη χαρακτηρίζω ως μια ξεχωριστή επιμορφωτική εμπειρία. Μια εβδομάδα, κατά την οποία, μοιραστήκαμε τους προβληματισμούς μας για τις αλλαγές που έχει ανάγκη το σχολείο, ονειρευτήκαμε ότι αυτές οι αλλαγές είναι εφικτό να γίνουν και πεισθήκαμε ότι πρέπει να γίνουν”.
(Βάσω Γαστεράτου, καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας)
“Μια εξαιρετική εμπειρία ο συνδυασμός της επιμόρφωσης και της πόλης στην οποία πραγματοποιήθηκε. Οι δράσεις και οι βιωματικές δραστηριότητες στα πλαίσια του σεμιναρίου ήταν ξεχωριστές και μπορούν να εφαρμοστούν στην μαθησιακή διαδικασία ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και πιο ευχάριστη”.
(Αντωνία Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας)
“Η συγκεκριμένη επιμόρφωση αποτέλεσε ξεχωριστή εμπειρία για εμένα. Μου δόθηκε η δυνατότητα να έρθω σε επαφή με καινοτόμες μεθόδους διδασκαλίας και να τις εφαρμόσω δημιουργικά σε συνθήκες τάξης στο πλαίσιο της αναπλαισίωσης της διδασκαλίας. Επιπλέον, η επαφή και συνεργασία με συναδέλφους από άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της ανταλλαγής ιδεών και προβληματισμών ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και συνέβαλε θετικά στην επιμορφωτική διαδικασία”.

(Ελένη Γοτουχίδου, καθηγήτρια ελληνικής φιλολογίας)