Η χρήση της τεχνολογίας για τη βελτίωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της δημοσιογραφικής ομάδας του σχολείου, αλλά και για την παρουσίαση και σελιδοποίηση των άρθρων της εφημερίδας αποτελεί βασικό στόχο στο 5ο Γυμνάσιο πολλά  χρόνια τώρα. Το φετινό πρόγραμμα που εκπονεί η δημοσιογραφική ομάδα του σχολείου μας βουτάει ακόμη πιο τολμηρά στον κόσμο της τεχνολογίας συζητώντας, αλλά και εφαρμόζοντας στοιχεία τεχνητής νοημοσύνης που αναδεικνύουν την πόλη μας και τον πολιτισμό της. Ο πολιτισμός είναι άλλωστε σπουδαίο δημιούργημα, στην υπηρεσία και ανάδειξη του οποίου ο άνθρωπος θέτει κάθε τεχνολογικό επίτευγμα.

Με την τεχνολογία ασχολείται, την τρέχουσα σχολική χρονιά, και ομάδα μαθητών από τη Β’ Γυμνασίου, ειδικότερα με την πειραματική εκτόξευση δορυφόρου, στοχεύοντας στη μέτρηση σημαντικών μαγνητικών μεταβλητών, η οποία συμμετέχει στον διαγωνισμό CanSat.

Με το βλέμμα στραμμένο στις προκλήσεις της τεχνολογίας πραγματοποιήθηκε η 2η εκπαιδευτική επίσκεψη την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου για τους μαθητές και μαθήτριες της δημοσιογραφικής ομάδας του σχολείου. Στην εκδρομή  συμμετείχαν οι μαθητές του προγράμματος CanSat, αλλά και οι μαθητές του προγράμματος φιλαναγνωσίας,.

 Με γνώμονα τη διερεύνηση της σχέσης τεχνολογίας και πολιτισμού μαθητές και μαθήτριες:

1) παρακολούθησαν το Workshop Φιλοσοφίας από τον Γιώργο Χατζηβασιλείου με τίτλο «Φιλοσοφία της Τεχνητής Νοημοσύνης – Σε ποιον ανήκει το μέλλον;» στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών και προβληματίστηκαν για την επανάσταση που θα φέρει η τεχνητή νοημοσύνη σε όλες τις πτυχές της ζωής μας

2) ξεναγήθηκαν στο Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπου έμαθαν βασικά στοιχεία για την ιστορία του διεθνούς αλλά και ελληνικού κινηματογράφου και μυήθηκαν στα μυστικά της κινηματογραφικής τέχνης φτιάχνοντας τη δική τους ταινία

Υπεύθυνοι προγραμμάτων: Γεώργιος Κασνάκης, καθηγητής πληροφορικής, Βασιλική Γαστεράτου(φιλόλογος), Ελένη Γοτουχίδου (φιλόλογος)